VD:n tecknade förmånliga avtal utanför sina befogenheter. Foto: Göteborgs Energi.

Göteborg Energis vd får gå

"Det är väldigt olustigt"
1:27 min

Göteborg Energis vd Anders Hedenstedt tvingas lämna sin post efter att han försökt dölja ett pensionsavtal värt miljoner. Utan styrelsen vetskap tecknade han ett förmånligt pensionsavtal för företagets vice vd.

– VD:n har inte befogenheter att ta sådana beslut utan det är styrelsen som avgör. Dessutom har det framstått som om styrelsen inte skulle få nys om det, vilket är det mest anmärkningsvärda, säger Susanna Haby, vice styrelseordförande på Göteborgs Energi.

Pensionsavtalet som tecknades för företagets vice vd i somras har nu sags upp.

– Det var en tilläggspension där han har möjlighet att gå i pension redan vid 62 års ålder. Det var cirka 4,8 miljoner kronor som det kostade, säger Susanna Haby.

Anders Hedenstedt får vara kvar som vd tills man rekryterat en ny, sen kommer han utnyttja sin möjlighet till förtida pension enligt en uppgörelse med styrelsen, och vice vd:n kommer omplaceras. Vice styrelseordföranden Susanna Haby menar att det här har skadat förtroendet.

– Det är väldigt olustigt, jag har haft ett helt annat förtroende för vd:n innan och allt bra som är gjort på Göteborg Energi. Men det här är något som man absolut inte kan acceptera, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".