Göteborg

Miljonregn över forskning om åldrandet

1:32 min

Göteborgs universitet får 22 miljoner kronor från europeiska forskningsrådet för forskning om åldrandets gåta. Ett av målen är att på sikt svara på frågan om hur gamla celler till efterhand blir så skadade att de blir giftiga, och till slut orsakar sjukdomar som Alzheimer eller Parkinson.

Det är forskare vid institutionen för cell- och molekylärbiologi som fått dom 22 miljonerna, för att ta reda på varför vi människor har så många åldersrelaterade krämpor gemensamma med andra djur, och även med bakterier.

Ett sådant gemensamt problem är att åldrande celler med tiden samlar på sig skräp i form av skadade proteiner. Efterhand blir de skadade proteinerna giftiga och orsakar en mängd sjukdomar. Hos människor handlar det om Alzheimers, Parkinson och Huntington, bland annat.

– Under en period om åtminstone fem år ska vi försöka lösa gåtan hur en encellig organism åldras och föryngras. Vi har sett att den ena cellen som bildasd vid celldelning föds ung, med den andra cellen tar på sig att åldras och tar på sig att behålla åldersrelaterade skador, säger Thomas Nyström, som är professor vid institutionen för cell- och molekylärbiolog, Göteborgs universitet, och som leder denna forskning.

Det handlar alltså om ett samspel mellan cellerna. Thomas Nyström och hans kollegor forskar på jäst för att lära sig förstå samspelet.

– Vad vi fått pengar för är att försöka reda ut vad det är för typ av biologiska maskiner som kan separera skadorna och bilda en sådan här åldrande och föryngrad celllinje.

Än är vägen lång till en praktisk tillämpning, men intresset är stort.

– Det finns intresse av den här typen av forskning, därför att de skador vi pratar om och som delas upp i cellerna och som bibehålls av de åldrabnde cellerna, är den typ av skador på proteiner som man ser i åldersrelaterade sjukdomar hos människor, som till exempel Alzeihmer, Huntington och Parkinson. Man vill veta vilka biologiska system som finns som kan hantera sådana här skador och om man kan förbättra de här systemen på något sätt, säger Thomas Nyström.

Han är helt övertygad om att åldrandets gåta kommer att kunna lösas.

– Ja, det tror jag absolut.

Anne-Charlotte Horgby
anne-charlotte.horgby@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista