Göteborg

Fortsatta protester mot avvisningar

0:53 min

Polisen grep 16 personer i dag i samband med en protestaktion mot avvisningar av irakiska asylsökande i Göteborg. Demonstrationerna fortsatte under kvällen, men utan ingripanden från polisens sida.

I dag har en rad demonstrationer hållits mot avvisningarna hållits på flera håll i Sverige. Avvisningarna har fått kritik från FN:s flyktingkommissariat UNHCR.

Ali Taleh från Bagdad har fått avslag på alla sina asylansökningar hittills i tre år.

– Jag kan inte tänka mig att åka tillbaka till Irak. Jag vet att de vill döda mig och att de väntar på mig.

De Ali Taleh talar om här är medlemmar i olika milisgrupper som han gjort en dokumentärfilm om. Det var då problemen började, säger han. Bland annat undkom han en bomb med knapp marginal.

Ali Taleh säger att han även blivit knivskuren i Sverige, på grund av filmen, av någon som har anknytning till miliserna. 

I dag hölls en rad protester mot avvisningar av irakier. Cirka 15 personer demonstrerade på Landvetter flygplats i samband med att en grupp irakier flögs ut ur Sverige.

– Som det är nu är det bara Sverige, Norge, Danmark och England i hela Europa som fortsätter tvångsavvisa irakier till Irak på grund av att det är så många områden som UNHCR klassar som riskområden, bland annat Bagdad och det är farligt för kristna och HBT-personer att vistas där.

– Så det här är ett sätt att dels försöka stoppa avvisningarna rent praktiskt, men också för att visa hur Sveriges migrationspolitik ser ut. Det finns ofta en bild av att Sverige har en generös migrationspolitik, men så ser det inte ut. I praktiken så drabbas människor av den dagligen för att den inte följer mänskliga rättigheter, säger Linda Persson, Aktion mot deportation i Göteborg.

Polisen grep 16 personer i samband med en protestaktion vid Migrationsverkets förvar utanför Göteborg. Cirka 150 demonstranter samlades tidigt på morgonen och blockerade både in- och utfarterna till förvaret i Kållered. Demonstranterna satte fast sig med buntband i och kring sina bilar som de hade parkerat på infarten, enligt polisen.

Under onsdagskvällen ordnades stilla demonstrationer i Stockholm, Göteborg och Malmö, med ett hundratal deltagare i varje.

Jonas Fredén

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.