Nya regler ska minska e-postslarv

1:30 min

Nu ska rutinerna kring e-post skärpas i Göteborgs stad. Det är vanligt att e-posten inte tas på allvar och inte registreras eller diarieförs som den ska.

– Det är vår samlade bedömning att man fortfarande inte riktigt tar e-post på allvar. Vi vill peka på att det gäller samma regler här som för papperspost, säger Inger Johansson, som är verksamhetscontroller på Regionarkivet.

Regionarkivet har nu tecknat ner e-postregler som ska nötas in i kommunen.

Tjänstemän och politiker ska lära sig att alltid bedöma inkommande och utgående e-post och registrera i diariet, helst samma dag, även i tveksamma fall. En vanlig missuppfattning är att anonym e-post inte behöver sparas, men det ska den om den berör verksamheten.

Slarv med e-post kan leda till informationsförluster, som kan drabba både kommunen internt och allmänheten om den vill ha insyn. Så nu blir det intensifierad utbildning, i första hand för nyanställda chefer och nya politiker.

– Ganska många nya, speciellt bland chefer, kommer från det privata och då har de naturligtvis med sig värdefulla kunskaper och erfarenheter, men kanske inte just den här biten. Inte det här med offentlighet och sekretess och diarieföring, säger Inger Johansson på Regionarkivet.

Thomas Martinsson, som är nytt kommunalråd för miljöpartiet, ser behov av utbildning.

– Ja, jag tycker det är besvärligt och ändå har jag gått på föredragningar som stadskansliet haft om offentlighet och sekretess och var gränserna går. Det är bra om vi kan få tydlighet, säger Thomas Martinsson (MP).

Roger Blomqvist

031-837617

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista