Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Volvo väntas bygga bilar i Chengdou

Bilmarknaden i Kina är världens största
1:29 min

Volvo Personvagnars kinesiska fabrik hamnar av allt att döma i Chengdu i sydvästra Kina. Det har varit ledningens huvudspår den senaste tiden och väntas vara den plan som läggs fram inför styrelsen nästa vecka.

Sedan Volvo köptes av det kinesiska bilföretaget Geely förra året har det spekulerats i bland annat var den kinesiska fabriken eller fabrikerna ska ligga.

Konkurrensen på den kinesiska bilmarknaden är hård, men enligt styrelsen har Volvo nu som mål att sälja 200 000 bilar i Kina redan 2015.

Lokala regeringar i städerna Shanghai och Daqing var med och lånade ut pengar till Geelys mycket uppmärksammade Volvoköp, och det har funnits förväntningar på ett de orterna ska belönas med investeringar i samband med Volvos etablering i Kina.

I januari i år öppnades ett huvudkontor i Shanghai, men staden Chengdu i sydvästra Kina tycks bli platsen för den första fabriken, det bekräftas av insatta källor till nyhetsbyrån Reuters, som också berättar om möten under denna vecka mellan Geelys grundare och ordförande Li Shufu och de högsta ledarna i Chengdu.

Staden ligger i en region där Volvos förra ägare Ford tidigare tillverkat modellerna S80 och S40, och Volvo kan dra nytta av ett befintligt distributionssystem i kampen om de kinesiska bilköparna. 

Bilmarknaden i Kina är världens största, och i januari i år såldes över en och en halv miljon personbilar här, enligt uppgifter från Kinesiska biltillverkares förening. Det var en ökning med drygt 16 procent jämfört med januari förra året. Bilförsäljningen i Kina under hela året väntas öka med mellan 10 och 15 procent. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".