Dubbfritt ger halare gator

1:49 min

Dubbdäcksförbudet som nu införts i tre svenska städer för att få bättre luft kan leda till att gatorna i stället poleras av gummidäcken och blir hala, varnar asfaltsforskare.

Det är en konsekvens av att svenska vägar är byggda med extra slitstark asfalt för att just tåla dubbdäcken, säger Mats Gustavsson på Väg och transportforskningsinstitutet.

– Hela vårt vägnät är uppbyggt för att klara dubbdäcksslitage, så vi använder väldigt slitstarka beläggningar jämrfört med de flesta andra länder, säger han.

Det är de hårda stenarna som man har i asfalten för att hindra slitage som blankpoleras av gummit i dubbfria däck. Problem med sådan halka har man ibland haft om höstarna på svenska vägar, men hittills har det sedan motverkats när asfalten ruggats upp av dubbarna på vintern.

Värst polerade och hala blir en av de vanligaste asfaltssorterna med stenar av porfyr. Det finns asfalt med andra bergarter som funkar bättre, men då kan det medföra att vägarna slits snabbare eller att det blir mycket dyrare.

Än är det bara tre städer, Stockholm, Göteborg och Uppsala, som har infört dubbfria gator och för tidigt att säga något om gatorna där blivit mer polerade. Men Åke Sandin, beläggningsansvarig på Trafikkontoret i Göteborg, tror inte det här kommer att bli ett problem i framtiden heller, eftersom det bara blir ett nytt sorts slitage att hålla koll på.

– I stället för att vi underhåller och byter ut asfalten för att den är spårig så får vi väl ha fokus på att den blir polerad och då blir det orsaken till att vi byter ut den. Det är väl en vanesak, säger han.

Dessutom kommer det alltid att finnas några som kör med dubbar, boende med dispens, utryckningsfordon och de som tjuvåker. På Hornsgatan i Stockholm är det idag ungefär 30-35 procent som kör dubbat trots förbudet. I Oslo har man haft en dubbbegränsning längre och kommit ner till 20 procent. Och når vi en sån siffra skulle nog alla bli nöjda, tror Åke Sandin.

– Då kanske man når båda syftena, dels att det inte bildas så många partiklar och dels att det inte blir så polerad, och man skulle önska sig att det blir så även i det här landet säger Åke Sandin.

Till saken hör också att i Oslo kostar det 1200 norska kronor per säsong att köra med dubb-däck.