Bostadsbolagen borde se det som väldigt positivt att kunna informera om att det är mätt och om resultaten tycker professor Göran Nyman.Foto: Ann-Ccharlotte Horgby/Sveriges Radio.

Radonexpert kritisk mot Familjebostäder

"Är det över tvåhundra becquerel ska det definitivt åtgärdas"
1:16 min

Som P4 Göteborg avslöjat idag, har Familjebostäder i Göteborg inte informerat hyresgäster om att de har för höga radonvärden i sina lägenheter. Märkligt tycker Chalmersprofessorn och radonexperten Göran Nyman.

– Det blir man väldigt förvånad över för jag tycker att bostadsbolagen borde se det som väldigt positivt att kunna informera om att det är mätt och om resultaten. Det borde vittna om att de bryr sig om sina hyresgäster, säger professor Göran Nyman.

Familjebostäder menar att det handlar om ganska låga värden, några hundra becquerel för mycket. Hur ser du på det? 

– Några hundra är ganska mycket, vi sänkte gränsvärdet från fyrahundra till tvåhundra i bostäder. Det är några hundra. Är det över tvåhundra becquerel ska det definitivt åtgärdas, säger Göran Nyman. 

Hur allvarligt är det att han för mycket radon i sin bostad? 

– Radon är en gas som är osynlig, smaklös och luktlös, du märker den inte. Faran är att den är radioaktiv och sänder ut alfastrålning. Normal är vi inte rädda för alfastålning, de partiklarna rör sig inte mer än en decimeter i luften. Men eftersom det är en gas finns den i luften, vi kan andas in den och få ner den i lungorna. Då kan sönderfallet ske där och alfapartiklarna avlämnar sin energi, säger Göran Nyman.

Vad drabbas kroppen av om det händer?

 – Vi kan få lungcancer, säger Göran Nyman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".