1 av 2
KBV 050 tar upp olja. Foto: Kustbevakningen
2 av 2
Fartyget Godafoss gick på grund i Hvaler nationalpark i torsdags kväll. Foto: Kustbevakningen
Oljeutsläppet

Isen besvärlig för kustbevakningen

Kustbevakningen: "Oljan svår att hitta"
1:06 min

Både isläget och att oljan ser ut att sjunka ställer till det i arbetet med att sanera havet efter att fartyget Godafoss gick på grund i torsdags kväll.

Det pågår fortsatt intensitv arbete med att få upp den olja som fartyget Godafoss läckt ut. Fartyget gick på grund i torsdags kväll, strax norr om den norska gränsen, i Yttre Hvalers nationalpark, nära den svenska nationalparken Kosterhavet.

Under natten har två enheter från svenska kustbevakningen varit på plats.

– Det har blivit isbeläggning på ytan vilket gör att oljan har varit väldigt svår att hitta, säger John Harrysson, räddningsledare på Kustbevakningen i Göteborg

Dessvärre är det inte bara isen som skapar problem. Kustbevakningen misstänker även att oljan kan ha börjat sjunka mot botten.

– Oljan har minskat radikalt från början av operationen, vilket gör att vi misstänker att oljan kan ha börjat sjunka, säger John Harrysson.

Om oljan sjunker, vet man inte vare sig när eller var den kommer att komma upp till ytan igen. Det kan göra att problemen med oljan kommer att ta tid att lösa , menar John Harrysson.

– Det kan bli ett problem som kan hålla i sig i flera månader, säger han.

Under morgonen och förmiddagen är svenska kustbevakningen ute med flyg i området, för att se hur läget är i dag.

– Då kommer flyget att kunna styra båtarna till de områden där oljan finns, så att arbetet med att ta upp oljan blir effektivare, säger John Harrysson.

Zara Tellander
zara.tellander@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".