Oljan driver bort från svensk kust

0:34 min

Oljan från det havererade fartyget Godafoss driver just nu västerut och bort från den svenska kusten, säger svenska Kustbevakningen.

Ungefär 90 kubikmeter olja som läckt från fartyget har tagits upp. 19 kubikmeter har tagits upp av ett kombinationsfartyg från Kustbevakningen, som samarbetar med norska enheter.

Det kommer att ta tid att dra loss fartyget Godafoss som i torsdags kväll gick på grund utanför Strömstad. I dag ska man med hjälp av flyg se hur mycket olja som finns kvar i vattnet och hur den har spritt sig.

Men kylan och isbildningen i området ställer till det för kustbevakningen.

– Man måste upptäcka oljan för att kunna ta upp den och det är svårt när det är is. Dessutom är det mycket svårare att ta upp olja ur isen än ur bara vatten, säger insatsledaren Filip Lundgren.

– Det är ingen som vet hur mycket som har läckt ut, det går inte att veta i nuläget, men vi har sanerat 90 kubikmeter olja, säger han.

Finns det risk att oljan når svenska kusten?

– Ja, det finns alltid en risk för det. Det kan bli väderomslag och fartyget ligger kvar på platsen. Men i nuläget skulle det i så fall röra sig om små mängder.