Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Starkt skydd mot parasiter i Göteborgsvatten

Publicerat tisdag 22 februari 2011 kl 05.41
Claes Wångsell:” Vi har kemisk rening och ett parasitfilter är på gång”
(1:30 min)
Bra skydd mot parasiter på Göteborgs reningsverk. Foto: Malin Hoelstad/Sveriges Radio.

I Göta älv och Göteborgs vattenverk finns ofta parasiter av samma slag som orsakade magsjukeepedemin i Östersund nyligen. Det säger Smittskyddsinstitutet i en rapport baserad på sex års prover från landets ytvattentäkter.

Men göteborgarna behöver inte vara oroliga, säger Claes Wångsell, som är produktionschef för dricksvattenförsörjningen i Göteborg:

– Vi tror att vi har någorlunda bra koll. Sen är det också så att vi har ett reningssteg på båda våra vattenverk som avskiljer parasiter, vilket man kanske inte har på många andra vatteneverk i Sverige, säger Claes Wångsell

Smittskyddsinstitutets rapport säger att en femtedel av proverna vid Lackarebäcks vattenverk hade förhöjda halter av parasiterna Giardia och Cryptosporidium under åren 2003 och 2008.

Vid Alelyckan fanns parasiter nästan lika ofta (i 17 % av proverna).

Det är en bild som Göteborgs vattenverk har haft i många år, enligt Claes Wångsell. Eftersom det är svårt att snabbt upptäcka parasiterna finns en utvecklad kontroll och kemisk rening. Det ger dock inte något hundraprocentigt skydd.

Riskerna för parasiter ökar också med klimatförändringar och ökad avrinning till Göta älv. Därför satsas 2012-2017 hundratals miljoner kronor på ytterligare ett reningssteg med så kallade ultrafilter.

Smittskyddsinstitutet drar i rapporten slutsatsen att parasiten är vanligare och orsakar fler fall av magsjuka än man tidigare trott.

Men Claes Wångsell gör en annan bedömning för Göteborg.

– Vi har inte i våra kartläggningar sett någon tydlig trend om att parasithalterna ökat våldsamt i våra råvatten från 1998. Så jag tycker inte göteborgarna behöver vara oroliga, de kan dricka sitt dricksvatten exakt som tidigare, säger Claes Wångsell.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".