Socialarbetare vågar inte debattera

1:21 min

Socialarbetare i landet är för tysta och vågar inte debattera sociala frågor i media. Det menar bland annat Ylva Donning, lärare och forskare på institutionen för socialt arbete på Göteborgs Universitet.

– Jag möter socionomer, jag möter folk som jobbar med sociala frågor men jag hör aldrig att de vill gå ut i media och tala om hur verkligheten ser ut, säger Ylva Donning, lärare och forskare om socialt arbete på Göteborgs Universitet. 

Vad är det du vill att de ska berätta?

– Vi har haft ett jättestort systemskifte i det sociala försäkringssystemet, i socialtjänsten, där människor far illa genom de här förändringarna och det är ingen utav socialarbetarna som påtalar det, säger hon. 

Vilka konsekvenser får det? 

– Jag tror att vi skulle kunna förbättra deras situation genom att våga tala om olika systemfel som finns, säger Ylva Donning.

Kan du ge exempel på systemfel? 

– Jag tänker socialförsäkringssystemet, det som faktiskt finns i media men som inga socialarbetare kommenterar. Att det är fler människor som kommer och söker socialbidrag idag. De människor som egentligen skulle kunna ingå i det gamla socialförsäkringssystemet men som idag är utfasade egentligen, säger säger Ylva Donning. 

Är det inte ett svek mot dessa utsatta grupper att socialarbetarna inte står upp för dem

Så kan man tycka, absolut. Det är därför vi för den här debatten, vi vill att man vågar ta ställning i det här.