Stor oro bland elever på MoveIT-skolor

"Lärarna vet inte vad de pratar om "
1:35 min

En lekstuga och fritidsgård, så beskriver eleverna på MoveIT-gymnasiet sin skola. Efter att Skolinspektionen riktat skarp kritik mot de fyra MoveIT-gymnasierna i Göteborg och Kungsbacka har elever redan bestämt sig för att hoppa av.

Som Västekot berättade i går kan de fyra gymnasierna komma att stängas eftersom eleverna inte fått tillräcklig undervisningstid och att det saknats betygsunderlag. På Göteborgs kommun har man redan fått in önskemål från elever som vill byta skola.

– Min bild är att det finns ett intresse från ett antal elever om att omgående byta skola, säger Malin Högstedt, avdelningschef för planering och utveckling på Utbildningsförvaltningen.

I går var hon med på ett krismöte där hon informerade om kommunens skyldighet att ta hand om elever som vill gå klart gymnasiet utifall deras skola läggs ner.

Just nu så samlar Malin Högstedt in blanketter från elever som vill byta från MoveIT-gymnasiet. Sammanställning är inte klar och hur många som vill byta nu direkt vet man alltså inte än. Men kommunen lovar plats för dem - även om det skulle bli så att MoveIT-gymnasiet får fortsätta sin verksamhet.

– Utifrån elevperspektivet har vi bestämt att det är rätt sak att göra, säger Malin Högstedt.

På MoveIT-gymnasiet i Långedrag är eleverna oroliga i dag. I en korridor hänger ett gäng elever i en soffa och lyssnar på musik. Så här har de tillbringat stor del av den senaste tiden berättar de, eftersom det saknats lärare och lektioner.

En tvåa jag pratar med säger att han är en av dem som vill byta skola. Treorna ser helst att skolan får vara öppen minst tre månader till så att de hinner ta studenten. Vilket förutsätter att det löser sig med betygen. Eleven Homa Badpa säger att problemen började i höstas.

– Det har varit som en fritidsgård. Folk kommer hit och vet inte vad de ska göra. Lärarna vet inte vad de pratar om och vi får köra "hänga gubben" på lektionerna, säger hon.

Hur är situationen för dig nu?

– Det är riktigt stressigt. Det är tre månader kvar till studenten och jag vet inte vad jag ska göra. Jag hoppas på det bästa, men det går inte att fixa betygen när man inte har lärare, säger Homa Badpa.

Skolinspektionen fortsätter nu sin granskning av det Göteborgsbaserade företaget. Nu ska även företagets skolor i Malmö, Eskilstuna, Gävle och Västerås granskas av inspektionen.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se>

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".