Miljöministern kritisk - för få alkylatstationer i sommar

Miljöminister Lena Sommestad är kritisk mot att dom stora bensinbolagen bara satt upp pumpar för den miljövänligare alkylatbensinen på sjöstationer och marinor i Stockholmsområdet den här sommaren.

En genomgång som Ekot har gjort visar att inte en enda ny pump har satts upp på västkusten, trots den utlovadestorsatsningen från bensinbolagen.

Totalt finns det 24 sjöstationer eller marinor som har en pump med alkylatbensin. Av dom 18 nya pumparna finns alla i Stockholmsområdet, inte en enda ny pump har satts upp på väskusten, utan dom fyra pumparna som funnits där sen förra året är lika många i år.

Bensinbolagen hade inför den här sommaren sagt att dom satsade stort på just särskilda alkylatpumpar på marinor eller sjöstationer, så att det skulle vara enkelt att tanka en båt med alkylatbensinen, literpriset vid köp direkt ur pump ligger då drygt 13 kronor.

Alkylatbensinen minskar dom giftiga, cancerframkallande utsläppen av kolväten med upp till 90 procent, dessutom minskar också koldioxidutsläppen om alkylatbensin används, det gäller då tvåtaktsmotorer för motorbåtar, motorsågar och gräsklippare.

Och det är den stora miljöförbättringen som gör att regeringen ökat trycket på bensinbolagen så att bensinen ska vara tillgänglig för så många som möjligt.

Lena Sommestad ställer nu sitt hopp till båtägarna för att trycket på bensinbolagen ska öka ännu mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista