Omöjligt spara 180 miljoner på SU

Regionsstyrelsens beslut att Sahlgrenska universitetssjukhuset ska spara 180 miljoner under årets resterande sex månader är ett krav som är omöjligt att leva upp till. Det har sjuhusets styrelse beslutat idag.

Istället måste besparingarna göras under en längre tid säger styrelsens ordförande Jan Berqvist.

Att spara 180 miljoner fram till årskiftet är en optimistisk omöjlighet och skulle få allt för stora konsekvenser, det anser sjuhusets styrelse.

Det var ju tisdags som den politiska majopriteten i regionstyrelsen la ut ett nytt sparbeting på Sahlgrenska - som sedan i april redan har ett besparingsprogram som ska sänka kostnaderna med 46,6 miljoner kronor om året. För att klara det läggs bland annat sjukhusbibliotek och gynakuten på Östra sjukhuset ned.

Men några ytterligare drastiska nedskärningar är alltså inte aktuellt inom den närmaste tiden, enligt Jan Berqvist. Istället ska man arbeta med att effektivisera arbetet ytterligare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista