Postanställda tvingas till deltid

"Man vill ha personal bara när det behövs"
1:37 min

Majoriteten av de cirka 90 anställda på Postens paketterminal i Härryda tvingas numer arbeta deltid.

Efter ett så kallat arbetsgivarbeslut måste nu många avstå från sin heltidstjänst för att arbetsuppgifter flyttats till brevterminalen på Kruthusgatan och det tidvis blir för lite att göra.

--Vår terminal är en av de första ut i detta med deltider, säger SEKO- ordförande på Härrydaterminalen, Håkan Hallengren.

Man driver verksamheterna till att bara ha personal precis när de behövs.

– Förutom att alla chefer arbetar heltid kommer det ,som en eftergift från Posten, finnas kvar 8 stycken heltidare. Men övrig personal kommer att arbeta 80% på natten och 67,5% på kvällstid.

SEKO- ordföranden vid Postens koncernfack Alf Mellström, medger att den ojämna arbetsbeslastningen är ett problem.

– Till och med vi inser att det är ett problem på paketterminalerna för att tidsfönstren är så otroligt tajtade. Det finns paket att sortera under några timmar eftermiddag och kväll och sedan finns det sen natt och tidig morgon. Därimellan är det en dödperiod.

– Då menar vi från facket att arbetsgivaren borde göra mer för att hitta lösningar som att exempelvis låta chaufförer ta en del av sorteringsvakterna. Även om det skulle betyda färre anställda.

– Visserligen är det hårt för dem som måste gå men för företaget och för de anstäldla är det faktiskt bättre att det är färre anställda men på heltid, anser Alf Mellström.

En lön för en sorterare på Härrydaterminalen ger på en heltid i genomsnitt 19 700 kronor i månaden. Men om de från den 1 februari bara kan jobba 80% får de närmare närmare 50 000 kronor mindre om året före skatt.

Men i en central förhandling lyckades facken ändå få fram en övergångssumma , säger Håkan Hallengren vid Härrydaterminalen.

– De får bibehållen heltidslön- med arbetsplikt- fram till den 1 sista september fastän de är skrivna på 80% från den 1 februari.

– Det blir som en liten kudde att landa på så att man får en chans att ställa om sig.

Är det många som försöker byta jobb?

– Jag tror att alla tittar efter att göra någonting annat.

Håkan Hallengren tycker att man måste tänka mer på människors arbetsmiljö. De som sedan tidigare arbetar 67,5% får cirka 13 - 14 000 kronor i lön per månad.

– Man måste kunna leva på sin lön. Man måste inte ha två arbeten som många av våra medlemmar redan idag har.

Terminalchefen Ann- Sofie Sandberg beklagar deltiderna men förklarar att Posten för att hinna leverera paketen nästa dag måste låta många arbeta under en kort tid, att det inte är en lösning att ha färre anställda på heltid, som facken vill.

Epp Anderson
epp.anderson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".