Fortfarande många i kö till äldreboende

Platsbristen på äldreboenden i Västra Götalandsregionen gör att många äldre fortfarande står i kö för en plats.

Lundby stadsdelsnämnd i Göteborg är ett av de områden där köerna är som längst.

Det finns fortfarande för få platser på äldreboendena i kommunerna i Västra Götalans regionen. även om situationen är något bättre än förra året visar länsstyrelsens granskning att ett stort antal beslut inte verkställts även i år. Och de flesta ärenden handlar då om att det helt enkelt inte finns plats för alla som skulle behöva bo på ett äldreboende.

Örgryte och Lundby stadsdelsnämnder i Göteborg tillexemepel, är två av de områden där flest beslut inte verkställts. värst är situationen i stadsdelnämnderna Lundby, Örgryte och Centrum. I Örgryte är det tillexmpel 32 personer som väntar på en plats, i Lundby 23 stycken- 7 av dem har väntat över ett år.

Kommunerna Ale, Alingsås, Partille och Stenungssund däremot, har verkställt alla beslut.

Länsstyrelsen skriver också i sin rapport att kommunerna överlag måste bli bättre på att planera de äldres behov av bistånd.

Man har även sammanställt de ärenden som fått avslag trots att det fanns behov. I Mölndals kommun , som gjorde flest avslag i hela Västra Götaland, fick 42 personer avslag, - i Tjörn bara något något färre- 36. Det är väldigt få av de äldre som överklagar besluten och enligt länsstyrelsen kan detta betyda att socialtjänsten inte ger tillräcklig information om hur man överkagar ett beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista