Psykiatrins framtid i Göteborg ses över

Psykiatrin inom Västra Götalandsregionen bör utvecklas. Det är olyckligt att de allt fler som döms till rättspsykiatrisk vård tränger undan dom andra psykiskt sjuka, säger Jonas Andersson, folkpartistisk ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsutskott.

En regional utvecklingsplan för psykiatrin i Västra Götaland ska vara klar senare i höst och ska ligga till grund för ett utvecklingsarbete som med all sannolikhet kommer att pågå de närmaste åren, säger Jonas Andersson, och menar att en större andel av hälso- och sjukvårdens budget kommer gå till psykiatrin i framtiden.

Jonas Dahl, förbundsjurist på Riksförbundet för social och mental hälsa är skeptisk och menar att innan några konkreta och färdigfinansierade pengar är avsatta till psykiatrin så är löftena injte trovärdiga.

Han vill lösa den gökungeeffekt som de rättspsykiatriskt dömda utgör genom att det avsätts pengar separat till rättspsykiatrisk respektive övrig psykiatrisk vård, så att inga grupper behöver ställas mot varandra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".