Jens Mentzer, miljömålssamordnare på Länsstyrelsen. Foto: Nina Sjöman / Sveriges Radio

Många miljömål missas

Tjugo år är inte lång tid när man skitat ner i flera hundra år
1:25 min

Bara två av de femton miljömål som satts upp för Västra Götalands län kommer att nås i tid. Det visar Länsstyrelsens bedömning nu när arbetet nått halvtid. Jens Mentzer, miljömålssamordnare på Länsstyrelsen (i västra götaland), har en förklaring på hur det kan bli så.

– Det är en väldigt ambitiös målsättning man satt upp. Det är tjugo år och det är inte lång tid när vi pratar om miljöfrågor där man har skitat ner naturen i, i vissa fall, flera hundra år, säger Jens Mentzer, miljömålssamordnare på Länsstyrelsen i Västra götaland.

För tio år sen satte riksdagen upp miljömålen som innebar att våra stora miljöproblem skulle vara lösta till år 2020. En optimistisk målsättning. Och nu när första halvlek kan summeras verkar målen svåra att klara av. Bara två av dem väntas Västra Götaland nå inom utsatt tid. Det handlar om ett skyddande ozonskikt och en bra kvalitet på grundvattnet. Längst ifrån är man enligt Jens Mentzer just nu klimatmålet och att få en giftfri miljö.

– Klimat är det naturliga som alla pratar om men jag skulle vilja lyfta fram ett annat mål; om biologisk mångfald. Det handlar om våra vardagsarter. Tofsvipa, sånglärka försvinner, till och med gråsparv försvinner ur våra odlingslandskap.

Vad kommer hända andra halvan nu inför 2020 för att nå målen?

– Att politiker vågar fatta de här tuffa och ibland impopulära besluten och se längre än till mandatperioden. Och att myndigheter, så som Länsstyrelsen, blir effektivare sina roller också, så vi ser att vi får effekt i naturen.


Fotnot: I november varje år görs nya bedömningar för om miljömålen kommer att nås med nuvarande åtgärder
De årliga bedömningarna görs av tio olika grupper av experter och ansvariga handläggare på Länsstyrelsen samt Skogsstyrelsen Region Väst. Alla bedömningarna är gjorda i november 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".