Montagefoto: Scanpix & Privat.

Poliser samlar namn i protest

"Man ska ta det här på väldigt stort allvar"
1:28 min

Poliser i Göteborg har startat en namninsamling som en protest mot usla arbetsvillkor. Tanken är att listan med alla namn ska skickas till Rikspolisstyrelsen för att uppmärksamma polisernas situation.

– Man har börjat att sätta upp namninsamlingslistor. Och hittills är det väldigt många som skriver upp sig och som jag har förstått det så har det spridit sig även utanför Göteborg, säger Mats Lundberg, ordförande för polisfacket i Göteborg.

Det var i början på februari som P4 Göteborg avslöjade det stora missnöjet bland Göteborgs poliser. Allt sämre arbetsvillkor, till exempel fler och kortare pass, fick poliser att sluta att skriva ut ordningsböter och sluta genomföra planerade alkoholkontroller.

– Målet är att vi till slut ska blåsa så dåligt och skriva så få ordningböter att vår chef måste stå till svars inför Rikspolisstyrelsen. Förmodlingen har Rikspolisstyrelsen ingen aning om hur vi har det. De har sin lilla väska och går till jobbet varje dag mellan åtta och fem, sade en anonym polis till P4 Göteborg.

I protestlistor, som satts upp på polisstationer runt om i Västra Götaland och som P4 Göteborg tagit del av, uppmanas nu poliser att skriva under för att få till en förändring. I materialet framkommer det också att poliserna känner en stor oro inför framtiden och skriver att de "vill inte få våra liv förstörda".

– Man är oerhört frustrerad och man är lite orolig och rädd för att agera som man egentligen skulle vilja göra. Jag kan nog tipsa arbetsgivaren om att man ska ta det här på väldigt stort allvar, säger Mats Lundberg.

#link=250326#

#link=250461#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".