Den k-märkta lägenheten annonserades aldrig ut. Foto: Samir Bezzazi /Sveriges radio
bostadsfronten

K-märkt lägenhet gick till familjemedlem

"Vi måste titta på hur det här kunde ske"
1:28 min

En av det kommunala bolaget Higabs lägenheter i ett k-märkt hus i centrala Göteborg gick till en av de anställdas familjemedlemmar istället för att annonseras ut till allmänheten. Det visar en granskning som P4 Göteborg gjort.

– Vi har startat en utredning på grund av detta och nu måste vi titta på hur det kunde ske. Uthyrningsrutinerna är väldigt tydliga men av någon anledning har medarbetaren frångått den, säger Ann-Christine Håkansson, förvaltningschef på Higab.

Higab har cirka 40 hyresrätter. Samtliga ligger inom kulturminnesområden med fastigheter som anses tillhöra Göteborgs kulturarv.
– Lägenheterna ligger i våra kulturbyggnader. Det finns till exempel lägenheter vid Gathenhielmska reservatet och nere vid hamnen. De ligger vid lite olika spännande ställen, säger Marianne Qvick Stoltz (Fp) vice ordförande i Higabs styrelse.

När P4 Göteborg tittar närmare på hur uthyrningen av bolagets lägenheter skett visar sig ett fall vara särskilt intressant. Det handlar om en hyreslägenhet i ett 150 år gammalt hus, som ligger precis vid Korsvägen med utsikt över Liseberg och Svenska mässan, och som historiskt haft landshövdingar och köpmän som hyresgäster.

Men Higab har inga dokument över hur uthyrningen av lägenheten skett och P4 Göteborgs granskning visar att den medarbetare på kommunen som varit ansvarig för uthyrningen är sambo med hyresgästens mamma.

Den kulturmärkta lägenheten i centrala Göteborg har alltså aldrig annonserats ut till allmänheten, utan i stället gått till en familjemedlem.
– Personen i fråga är arbetsbefriad och befinner sig i hemmet. Vi håller på att utreda för att se hur vi ska hantera detta, säger Ann-Christein Håkansson.

Men vad händer med hyresgästen? Kan han förlora lägenheten?
– Det vet vi inte i dagsläget, men det finns en hyreslagstiftning som reglerar detta.

Läs mer på Bostadsfronten

#link=250950# är P4 Göteborgs satsning där vi, tillsammans med er som lyssnar, granskar bostadssituationen i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".