Kurs mot tvångsgifte

"Tanken är då att de ska få kunskap om problematiken"
0:29 min

Göteborg är en av tre städer där en högskoleutbildning börjar i maj om att förebygga tvångsgifte. Problemet är stort: minst var tjugonde ung, sammanlagt 70 000 ungdomar i hela landet upplever att de inte själva kan välja sin partner.

Bakom utbildningen står länsstyrelsen och statliga Ungdomsstyrelsen.

– Utbildningen vänder sig primärt till personer som möter unga och som arbetar i skola, i socialtjänst eller på fritids, säger Inger Asching på Statliga Ungdomsstyrelsen.

Vad får dom lära sig på kursen?

– Tanken är då att de ska få kunskap om problematiken, vad det egentligen handlar om. Vad är det för typ av beskrivning de här unga lever i, säger Inger Asching.

– Framförallt hur kan vi förebygga det, hur kan vi hjälpa unga och för att etablera sig och bli självständiga och komma ifrån det förtryck och begränsningar som många lever under, säger Inger Asching.

Ungdomsstyrelsen arrangerar utbildningen i samverkan med Länsstyrelserna i Västra Götaland, Skåne och Stockholm. Utbildningen är på 7,5 högskolepoäng och genomförs tillsammans med Uppsala universitet och Sensus studieförbund. Kursen hålls i tre gånger tre dagar ger sju och en halv högskolepoäng.).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".