Inget omfattande fusk med sjukpenningen

Riksförsäkringsverket hittade inga tecken på omfattande fusk med sjukpenningförsäkringen efter att ha genomfört en undersökning tillsammans med landets försäkringskassor. I Västra Götaland resulterade granskningen i tre polisanmälningar.

I den landsomfattande undersökningen valdes drygt 650 sjukfall ut för hembesök. Inget fall resulterade i misstänkt fusk och polisanmälan.

Dessutom jämfördes registeruppgifter för att hitta stora och oförklarliga inkomstavvikelser hos långtidssjukskrivna personer. I inget av de 420 fallen som kontrollerades berodde avvikelsen på fusk och inget fall gick vidare till polisanmälan.

Under en tremånadersperiod gjordes också en särskild uppföljning av alla impulser och anmälningar om misstänkt fusk som fanns hos eller kom in till försäkringskassan.

I Västra Götaland var antalet impulser och anmälningar 71. I fem av fallen stoppades utbetalningen av sjukpenning. I två fall sänktes sjukpenningen och i ytterligare två fall ställdes krav på återbetalning. Tre fall resulterade i polisanmälan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".