Belgin Hasan flourlackar Nurten Türkans tänder på Svartedalsskolan. Foto: Åsa Welander/SR Göteborg

Fler barn har friska tänder

Färre hål i tänderna i Göteborg
1:38 min

Andelen sex-åringar med hål i tänderna i Göteborg har minskat från 40 till 26 procent sen 2004. Det visar statistik från Folktandvården.

Fortfarande är skillnaderna mellan olika stadsdelar stora, men i Biskopsgården, där många barn har hål i tänderna, kan man se en tydlig förbättring.

När Folktandvården kommer på besök i Svartedalsskolan lackas alla tänder med flour. Ett i taget får barnen gapa stort så att den gula smeten kan läggas på rätt plats. Nurten Türkan är 8 år och tycker det är viktigt att sköta om sina tänder.

– Ja, för annars kan man inte äta, då får man äta alltid soppa, säger hon.

2004 hade 40 procent av alla sex-åringar i Göteborg hål i tänderna. Förra året hade andelen minskat till 26 procent. Utvecklingen bland äldre ungdomar går åt samma håll. Fler har inga hål alls och andelen som har många hål har minskat.

– De borstar nog lite noggrannare nu när jag flourlackar dem och sådär och de vet att vi ska komma igen och frågar hur de har borstat, om de äter godis och om kosten och sådär, säger Belgin Hasan, tandsköterska i Biskopsgården.

Hon berättar att de satsat extra mycket på att förbättra tandhälsan i vissa områden, eftersom skillnaderna i olika delar av staden fortfarande är stora.

I både Biskopsgården och Bergsjön till exempel har mer än varannan sex-åring hål i tänderna. Men satsningarna har gett resultat. Andelen sex-åringar med friska tänder i Bergsjön har fördubblats sen 2006.

– Vi flourlackar dem en gång i månaden minst och vi pratar om munhygien, kost och så har vi hälsolektioner med dem, säger Belgin Hasan.

Barnen, som just varit ute på rast, radar upp sig på led kapprummet i väntan på sin tur. De flesta har vant sig vid besöken från Folktandvården och har fått lära sig hur man ska sköta sina tänder.

– Jag borstar dem varje dag, säger Maja Dapcevska, 8 år.

Äter du godis då?

– Bara på lördagar, för annars får man hål i tänderna.

Åsa Welander
asa.welander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".