Alebäcken

Grannar ska betala skredsäkring

"Det får dem själva stå för"
1:05 min

Grannar längst Alebäcken i Lerum, måste mot sin vilja vara med och betala när kommunen ska säkra bäcken från nya framtida skred och jordras. Annars blir det bara begränsade skyddsarbeten kring Alebäcken.

– Erosionsskyddet i själva bäcken, den kostnaden står kommunen för. De arbeten som måste göras på villaägarnas tomter det får dem själva stå försäger Pierre Bolvede, mark- och projektchef i Lerum.

Kan inte Lerums kommun ge några bidrag eller efterskänka pengar ? 

– Nej, svarar Pierre Bolvede. 

För Maj Skoug, en av de som bor längst bäcken, skulle det kosta 60 000 kronor att skredsäkra sin trädgård. Det är pengar som hon inte har. 

Maj och de flesta av hennes grannar tycker att kommunen måste ta det ekonomiska ansvaret när det gäller att säkra marken utefter Alebäcken så att nya skred ner i bäcken inte inträffar. 

Senast Alebäcken drabbades av ett skred var vid Lucia 2006. Då kanade stora delar av Maj Skougs grannes trädgård ner i Alebäcken efter långvariga regn. 

Enligt Pierre Bolvede är det upp till politikerna att ta beslut om kommunen kan ta på sig hela kostnaden för att skredsäkra Alebäcken. 

– Det är ju en politisk fråga om man vill lägga så mycket pengar på det här. Det är ju en bedömning mellan risk och ekonomi, säger Pierre Bolvede, mark- och projektchef i Lerum.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".