Skolfrågan i Härryda

Föräldrar känner sig inte delaktiga

"Man har inte tagit chansen att grunda besluten hos föräldrarna"
1:26 min

Idag väntas kommunstyrelsen i Härryda ta beslut om hur man ska skära ned på skolverksamheten i Härryda. En fråga som länge varit hett debatterad i kommunen och som väckt många föräldrars ilska. För första gången finns det en politisk majoritet för ett förslag men många föräldrar känner sig fortfarande utanför.

– Det här är en liten kommun, man har nära sina invånare och det har funnits alla tänkbara möjligheter att grunda dom här besluten kring skolan med föräldrar och pedagoger. Man har inte tagit den chansen, säger Niclas Johansson som är förälder i Härryda.

I fredags presenterade Centern, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna och Moderaterna I Härryda ett skolförslag som de alla kunnat enas om. Det innebär att man lämnar Skogsgläntans förskola, Gärdesskolan och annexet på Landvetterskolan. Och att årskurs 4-5 på Skinnefjäll och Högadal flyttar till Djupedalsskolan.

Bland föräldrarna verkar reaktionerna vara blandade. I den Facebookgrupp som många föräldrar är med i, tycker vissa att det är bättre än dom tidigare alternativ som presenterats medan andra fortfarande är lika upprörda. Men många delar känslan som Niclas Johansson har, att dom ställts utanför och inte fått vara med och påverka förslagen som lagts fram.

– I grunden borde ändå ett sånt här radikalt beslut för kommunens skolor varit under diskussion med både pedagoger och brukare, det vill säga föräldraråd och så vidare. Så att man hade fått en bra demokratisk process. Nu har man tack vare Facebook och mejlbombning mer eller mindre fått det man kallar för infallsvinklar från föräldrarna. Det är väl inte riktigt rätt väg att gå, säger Niclas Johansson.

Björn Magnusson är socialdemokraternas gruppledare. Han tycker att dom tagit till sig föräldrarnas synpunkter. Det har man gjort genom den allmänna debatten och han tycker det märks i förslaget som idag väntas klubbas.

– Det är möjligt att man kunnat haft brukarråd eller så. Men det här var frågan om att det skulle försvinna något. Och det är det svårt att både som fälder och pedagog vara med och säga att vi ska lägga ner någon plats. Det är nästan en omöjlighet att begära av en förälder, säger Björn Magnusson, gruppledare för Socialdemokraterna i Härryda.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".