Radiostationen i Grimeton nytt världsarv

I förmiddags blev den 80 år gamla långvågssändaren i Grimeton söder om Varberg Sveriges 13:e världsarv.

Och trots att radiostationen är den enda bevarade i världen i sitt slag var det nära att den inte blev upptagen som världsarv, eftersom ledamöterna i Unescos världsarvskommitté trodde att det handlade om en liten rundradiostation.

Hallands länsantikvarie Mats Folkesson följde mötet på plats i Kina och han tyckte det var fruktansvärt innan han fick möjlighet att förklara vad Grimeton verkligen är.

Grimeton-sändaren, utanför Varberg, var ett av 24 nya kultur- eller naturminnen runt om i världen som fick status som världsarv i förmiddags svensk tid.

Ett världsarv är ett kulturminne eller ett naturområde som bedöms så värdefullt att det är en angelägenhet för hela mänskligheten och därmed ska ges ett förstärkt skydd. På världsarvslistan finns i dag drygt 750 minnen av olika slag - i och med att radiostationen i Grimeton idag fick status som världsarv fick Sverige sitt 13:e världsarv - tidigare har bland annat Hällristningarna i Tanum klassats som världsarv.

Radiostationen Grimeton består bland annat av sex master som är 127 meter höga och de är ett av Hallands mest kända landmärken, som sybd när man kör på E6:an. Masterna byggdes i början av 20-talet, och blev den första säkra trådlösa telegrafförbindelsen mellan Sverige och USA.

Länsantikvarien Mats Folkesson menar att det har stor betydelse att anläggningen nu har blivit världsarv, bland annat kan man visa på radions betydelse för den industriella utevecklingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".