Turkiet har Medlehavets bästa klimat och västsvenskar är styrda av vädret i valet av resmål enligt resebyrån Ticket. Foto: Burhan Ozbilici/Scanpix.

Turkiet i topp för västsvenskar

"Västsvenskar vill ha mycket för pengarna"
1:12 min

Den kalla vintern i kombination med en stark krona gör att var tredje göteborgare planerar att resa utomlands i år.

Antalet bokningar inför sommaren har ökat med 13 procent jämfört med förra året, enligt resebyråns Ticket årliga undersökning.

Fortfarande är det Antalya i Turkiet och Mallorca, som toppar listan.

– Det överraskande är att Mallorca håller ställningarna. Vad som än händer ligger Mallorca kvar. Ön är väldigt populär och håller ställningarna år från år, säger Peter Walther på Ticket.

Gäller det alla i åldrar?

– Ja, Mallorca håller ställningarna för resenärer alla åldrar men är mest populär hos lite äldre personer, säger han.

Mallorca ligger alltså på andra platsen på Västra Götalands fem i topp listan. Överst finns Antalya i Turkiet som fortfarande är den absolut mest populära destinationen när västsvenskarna åker på utlandssemester

– Framför allt beror det på att arrangörerna satsar starkt på Turkiet, säger Peter Walther.

Turkiet har också mycket bra klimat och västsvenskar är väldigt styrda av vädret i valet av resmål enligt Ticket. Turkiet har det säkraste vädret i Medelhavsområdet.

– Säsongen där är lång. Man kan åka ditt redan i april och vara där fram till oktober eller tom november och ändå har en bra temperatur, säger Annika Vall på resebyrån. 

– Turkiet är också prisvärt. Det framgår också av vårt undersökning att just västsvenskar vill ha mycket för pengarna och det får de i Turkiet, säger hon .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".