Barnvagnsmarsch mot mödradödlighet

"Det är väldigt roligt att så många här"
1:33 min

Ett hundratal föräldrar med barnvagnar demostrerade idag i centrala Göteborg för att uppmärksamma mödradödligheten i världen.

Det vara andra året i rad som RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning, arrangerade detta och Mia Gartner från RFSU var förvånade över den stora uppslutningen.

– Jag skulle ha blivit glad om det var trettio, om det syntes att vi gjorde något. Det är väldigt roligt att se att det är så många här säger Mia Gartner från RFSU.

– Vi vill lyfta fråga om mödradödlighet i världen. Det dör ungefär tusen personer om dagen på grund av att de inte får vård under graviditeten eller för att det inte har tillgång till preventivmedel eller fri abort, säger hon.

Världens länder har enats om att minska mödradödligheten med 75 procent fram till 2015. Men den har inte sjunkit alls i låginkomstländer. I exempelvis Somalia dör en av fjorton.

En av demonstranterna, Emelie Blomgren, har själv jobbat i Latinamerika. Hon uppskattar verkligen den svenska mödravården och tänker särskilt på när hon var gravid med sitt första barn.

– Det var helt fantastiskt. Jag insåg också vilket fantastiskt land Sverige är. De passade upp på mig och ringde och frågade hur jag mådde, säger hon.

– I Latinamerika jobbade jag med ungdomar som inte hade så mycket information om preventivmedel och abort var inte ens ett alternativ. Det var tjejer som visste att man skulle använda kondom men inte varför, säger Emelie Blomgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".