Pjäsen om Thomas Qvick eller Sture Bergvall som han egentligen heter blir en enmansföreställning. Foto: Yvonne Åsell/Scanpix.

Thomas Quick blir teaterpjäs

"Han har fascinerat oss"
1:10 min

I höst sätter skådespelaren Timo Nieminen och kollegan Charlie Åström upp en pjäs om morddömde Thomas Quick.

– Han har fascinerat mig och han har fascinerat oss,  det har riktigt kokat i våras hjärnor under alla åren men vi har inte kunnat samsas och jag har jobbat på olika teatrar här i Göteborg och nu har vi plötsligt tid att jobba ihop, säger Timo Niemninen.

Frågan är om Thomas Quick är en massmördare eller en man som har lyckats för folk bakom ljuset.

Thomas Quick, eller Sture Lagervall som han egentligen heter, har dömts för ett flertal mord. På 90- talet erkände han ett trettiotal som han skulle ha begått mellan 1964 och 1993 i Sverige och i övriga Norden.

Thomas Quick har senare tagit tillbaka erkännandena men är dömd för sju mord.

Många talar om den största rättskandalen i Sverige där Thomas Quick lyckats manipulera och dupera rättsväsendet totalt.

– Det blir en enmansföreställning där vi kommer att jobba mycket utifrån en koreografisk och fysisk teaterform där en ung och lovande koreograf Dan Langenborg som är som är dansare på Göteborgsoperan ska koreografera, säger Timo Nieminen.

Marianne Gråhn
marianne.gråhn@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".