Bostadsfronten

Hyrde ut lägenhet till kollega

En uthyrare på Poseidon gav en central trerumslägenhet till en kollega istället för att välja någon från den befintliga kön.  Och när kollegan två år senare flyttade fick hans son ta över lägenheten. Det kan P4 Göteborg avslöja.

Majoriteten av Poseidons lediga lägenheter annonseras ut på Boplats där allmänheten kan söka. Men det finns även en intern kö bara för nuvarande hyresgäster och anställda inom företaget.

När P4 Göteborg, efter ett tips, tittar närmare på den interna kön och uthyrningen av en trea i Johanneberg visar det sig att uthyraren hoppat över den befintliga kön och istället gett lägenheten direkt till sin arbetskamrat - en husvärd på Poseidon.

--  När det gäller lägenheter som kan sökas av den egna personalen måste varje uthyrning godkännas av en chef. Så har det inte gått till i det här fallet. Uthyraren har gjort det här vid sidan av, säger Göran Leander.

Uthyraren har alltså utan svårigheter kunnat lura sin chef och ge en lägenhet, som egentligen skulle annonseras ut, till sin arbetskamrat. Men inte nog med det. Två år senare, år 2007 när kollegan bestämde sig för att lämna lägenheten, skrevs trean i Johanneberg över på arbetskamratens son istället.

Lägenheten gavs alltså först till en arbetskamrat för att två år senare skrivas över på arbetskamratens son.

Vad innebär detta för uthyraren?

--  Vi vet ännu inte vad för konsekvenser uthyraren kommer att få på grund av detta. Det måste bland annat diskuteras med facket. Jag kan inte svara på det idag, säger Göran Leander.

Läs mer på Bostadsfronten

#link=250950# är P4 Göteborgs satsning där vi, tillsammans med er som lyssnar, granskar bostadssituationen i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".