Västsvensk offensiv om försvarets framtid

Västsveriges förband har alla de kompetenser som krävs för framtidens försvar, dessa möjligheter bör tillvaratas. Det påpekar Länsstyrelsen i Västra Götaland och västsvenska försvarskommuner i en gemensam skrivelse till Försvarsdepartementet inför höstens försvarsbeslut i riksdagen.

Skrivelsen från Länsstyrelsen i Västra Götaland och kommunerna Göteborg, Lidköping, Skövde och Karlsborg - kan ses som ett inlägg i den regionala dragkamp som inletts sedan Försvarsberedningen flaggat för neddragningar i sin rapport ”Försvar för en ny tid”.

Rapporten, som presenterades 1 juni i år, är det viktigaste underlaget inför regeringens försvarsproposition som ska komma i oktober och som ska klubbas av riksdagen senare i höst.

- I skrivelsen pekar vi på fördelarna med de garnisorner som finns här i Västra Götaland, säger länsöverdirektör Göran Bengtsson till Västekot.

Slusatsen är att Västsverige har förband med alla de kompetenser som krävs för framtidens försvar.

Mest bekymrad är Göran Bengtsson över framtiden för Älvsborgs amfibieregemente, Amf 4, i Göteborg - som konkurrerar om resurserna med regementena i Vaxholm, Berga och Karlskrona.

Amf 4 behövs för att skydda hamnen mot terroristangrepp, konstaterar han.

Det var också budskapet när Volvos Leif Johansson och ytterligare tre vd:ar från Göteborgs näringsliv i förra veckan vände sig till försvarsministern och näringsministern.

När det gäller regementena i Skövde och Karlsborg och flygfottiljen i Såtenäs, ser det enligt Göran Bengtsson inte lika kritiskt ut inför riksdagens försvarsbeslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".