Lyckad insats mot ungdomskriminalitet

De nya insatserna för unga i Göteborg som riskerar att bli eller fortsätta vara kriminella har fungerat bra. Det visar en rapport till sociala resursnämnden.

En kriminellt belastad 23-åring som i augusti fick åka till Nicaragua som volontär är nu drogfri och fungerar i sin värdfamilj, skriver rapporten. Fem av åtta unga som kommit till jourplatser hos föreningen KRIS för att komma ifrån gängkriminalitet är också drogfria och begår inga brott.

Så kallad friluftspedagogik som 47 skolelever fått en dag i veckan har ökat deras studiemotivation, intygar deras lärare.

Det positiva resultatet beror enligt rapporten på att de unga får mycket tid med vuxna de har förtroende för.

Kommunstyrelsen gav sociala resursförvaltningen i uppdrag att under 2010 metodutveckla insatser för unga mellan 13 och 29 år som är i riskzon för kriminalitet.

I förvaltningens rapport står bland annat:
"Vi kan med all säkerhet säga att sju unga personer, som innan insatsernas början levde ett liv med kriminalitet och droger, i skrivandets stund inte längre är delaktiga i sådan aktivitet och deras livssituation har därmed förbättrats.

Ytterligare ett tiotal ungdomar i riskzon för kriminalitet och framtida utanförskap har enligt sina lärare fått en högre studiemotivation, ökad närvaro i skolan och de har fått stöd i att formulera drömmar för framtiden. Insatserna har alltså resulterat i att ett antal unga har fått stöd i att lämna destruktiva miljöer och kunnat påbörja sin väg in i samhällsgemenskapen."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".