Fyra drunkningsolyckor hittills i år i Göteborg och Bohuslän

Första halvåret i år har fyra personer drunknat i Göteborg och Bohuslän. Det är lika många som samma period förra året.

Under hela förra året dog 13 personer i drunkningsolyckor i vårt område, och Anders Wernersten på Svenska Livräddningssällskapet tror inte att vi kommer under den siffran i år, trots att siffran hittills ligger på fyra personer.

- Bada aldrig ensam, säger Anders Wernersten, informationsansvarig på Svenska Livräddningssällskapet.

Andra råd som anders Wernersten på Svenska livräddningssällskapet ger är att alltid hålla koll på små barn och att lära sig simma tidigt - låter som självklarheter, men det kan aldrig upprepas tillräckligt många gånger, menar han.

De som har drunknat i år i GÖteborg och Bohuslän är alla män - två unga och två äldre. Två av dem gav sig ut ensamma och simmade och två har ramlat i vattnet och drunknat utan att man egentligen vet vad som ligger bakom.

Men trots hela vår kuststräcka är vi reltivt förskonade från drunkningsolyckor om man jämför med norra Sverige, säger Anders Wernersten, och det beror på att vattnet är kallare i Norrland än på Västkusten, vilket gör att det är svårare att överleva i vattnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista