Stort intresse till filmhögskolan

Filmhögskolan i Göteborg står i centrum på kortfilmsfestivalen i Trondheim som börjar idag. Och intresset för skolan är överhuvudtaget stort också bland ungdomar - 160 söker till höstens sex platser. Mikael Bundsen är studerande och det är hans tävlingsbidrag som ska visas i Norge.

– Den växte fram genom att jag själv skulle ta studenten och att jag kände ganska mycket ångest för det. Jag tyckte det var jobbigt att jag var på väg från mina vänner och att mina vänner var på väg från mig så filmen växer ur ambitionen att beskriva det.

Varför valde du just film ?

– Jag har alltid haft ett stort intresse både för bild och foto då och också för skönlitteratur. Film är en slags hybrid mellan det som är väldigt tacksamt att jobba med.

Göteborgs filmhögskola representeras inte bara av Mikael Bundsens tävlingsbidrag utan tre andra examensfilmer kommer också att visas i Norge.

Och intresset för att göra film är stort - 160 ansökningar har kommit in till dom sex platser som finns till hösten, berättar rektor Gunilla Burstedt.

– Och det är en jättestor process, man måste läsa genom alla deras ansökningar och titta på deras filmer och ett mindre urval kommer hit på intervju och efter intervjun är det några som får göra en hemuppgift och när man har gjort hemuppgiften är det några som kommer till slutprov. Det här är flera månaders arbete och vi gör ett enormt stort kvalitetsarbete att verkligen välja ut dom sex som ska gå här i tre års tid.

Marianne Gråhn

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista