Feta barn oftare läs- och skrivsvårigheter

Barn med fetma har oftare läs- och skrivsvårigheter än normalviktiga barn. De är också i betydligt högre utsträckning utsatta för mobbing.

Det visar en ny forskning från Drottning Silvias barn och Ungdomssjukhus i Göteborg.

I sitt arbete vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg möter överläkaren Staffan Mårild och barnsjuksköterskan Susann Regber dagligen överviktiga barn och ungdomar.

Och i ett forskningsprojekt har de tillsammans med kollegor ställt frågor till ett 40-tal feta ungdomar i åldrarna om hälsa, livsituation och livvstil. De överviktiga barnen är i åldrarna 13 till 14 år och deras svar har jämförts med en referensgrupp med 4500 normalviktiga barn i samma ålder. Och resultaten visar att läs- och skrivsvårigheter var nästan dubbelt så vanligt bland barn med fetma, jämfört med hos andra barn. Hela 22 procent av de överviktiga barnen uppgav att de hade sådana problem.

Forskningen visar också tydligt att de överviktiga barnen är utsatta även på annat sätt. Sex av tio av de överviktiga barnen, 58 procent, rapporterade att de blivit mobbade. Bland de normalviktiga barnen var motsvarande siffra 25 procent. Och Staffan Mårild understryker att det är viktigt att samhället insatser mot de feta barnen stärks, tycker Staffan Mårild, överläkare vid sjukhusets runda barn-team.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista