Vägverket flaggar för indragna vägbyggen

Den planerade byggstarten av Partilhallsförbindelsen som ska koppla ihop E20 med väg 45 kan komma att skjutas upp.

Vägverket anser att de anslag man fått i årets budgetpropostion inte räcker till för att genomföra regeringens utlovade vägsatsningar.

Regionrådet Leif Blomqvist, som även är ordförande i trafiknämnden i Göteborg, är dock inte speciellt orolig för att planerna inte kommer att bli av.

Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö har skrivit till regeringen för att varna för att om det inte blir några nya pengar i höstbudgeten kommer Vägverket inte att kunna genomföra de löften som regeringen har gett.

Inför nästa år räknar regeringen med att kunna satsa knappt 6 miljarder på nya vägar - men enligt Vägverket behövs det ytterligare en miljard för att klara dom utlovade planerna.

Och bygget av partihallslänken är bara ett exempel på satsningar som kan få skjutas på framtiden om pengarna inte räcker till, eftersom det är tänkt att finansieras just med statliga anslag.

Utbyggnaden av E6 och riksvägarna 40 och 45 ser däremot ut att gå som planerat, eftersom dom satsningarna lånefinansieras.

Det definitiva beslutet om hur mycket pengar Vägverket får i budgetanslag tas i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista