Dataspel ska hjälpa Vägverket bli bättre på tunnelolyckor

För att öka säkerheten i Göteborgs vägtunnlar har Vägverket region väst utvecklat en helt ny teknik. Ett slags dataspel som simulerar olyckor så att personalen på trafikinformationscentralen vet hur de ska göra vid en nödsituation.

Peter von Heidenstam, chef för trafikinformationscentralen i Göteborg hoppas att simulatorn ska öka säkerheten i tunnlarna.

Den som ska in eller ut ur Göteborg måste många gånger passera någon av stans tre stora tunnlar. Tingstadtunneln, Gnistängstunneln eller Lundbytunneln. Och när Götatunneln också är klar kommer ungefär 300 000 fordon per dygn passera någon av dom här tunnlarna. Den tunga trafiken ställer naturligtvis stora krav på säkerheten och för att bli bättre på att hantera olyckor har nu alltså vägverket Region väst utvecklat ett dataspel. Där kan vägverkets operatörer öva sig på katastrofsiuationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".