Kommunen maktlös mot försvaret

1:08 min

Göteborgs kommunledning är besviken på att inte ha inflytande över försvarets planer på ett skjutfält i södra skärgården.

Även om kommunstyrelsen igår fick ytterligare information av försvaret har man ändå inte mycket att säga till om, anser kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S).

– Nej, jag jämför med den hårda prövning vi har när det gäller att etablera verksamheter eller bygga bostäder eller lagring av kärnavfall. I Sverige har vi en väldigt tydlig lagstiftning, säger Anneli Hulthén.

I de fallen handlar det om förfrågningar, remisser och samråd. När det handlar om kärnavfall kan kommuner till och med säga nej. Men det går inte i den miljöprövning som nu sker i högt tempo om försvarets skjutfält.
– Här kommer det ett besked att "så här vill vi ha det" och sedan blir det rakt upp i en domstol som ärendet avgörs. Som stad vill jag nog ha mer att säga till om vad våra geografiska ytor ska användas till, konstaterar Anneli Hulthén.

Kommunens invändningar gäller viktiga miljöintressen, menar kommunledningen.
– Södra skärgården är viktig, både för dem som bor där och för oss andra göteborgare som är där ute och får rekreation. Det handlar om miljöintressen, djur och natur. Det handlar också om hur vi tar hand om det avfall som militären lämnar efter sig, säger Anneli Hulthén (S).

Roger Blomqvist

031-837617

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista