Hyresrätter ska inte bli bostadsrätter

1:29 min

Kommunala bostadsbolag i Göteborg får inte längre sälja fastigheter och ska inte heller underlätta att hyresrätter omvandlas till bostadsrätter. Den rödgröna kommunledningen slår i nya ägardirektiv vakt om de hyresrätter som finns.

– Det är brist på hyresrätter som gör att de som är mest utsatta inte har några alternativ idag. Då är det fel väg att omvandla de hyresrätter vi har - och som inte räcker till - till bostadsrätter, säger Mats Pilhem, vänsterpartistiskt kommunalråd och ledamot i Framtidenkoncernen.

De senaste tio åren har 741 hyresrätter inom allmännyttan (fördelade på Poseidon, Bostadsbolaget och Familjebostäder) omvandlats till bostadsrätter, enligt Framtidens egna siffror.

Det motsvarar ca en procent av koncernens bostadsbestånd. Så förändringen blir kanske inte dramatisk när den rödgröna majoriteten i kommunstyrelsen nu har klubbat igenom nya ägardirektiv. De säger att omvandling av hyresrätter till bostadsrätter inte längre ska underlättas och att alla fastighetsförsäljningar inom allmännyttan måste godkännas av kommunfullmäktige.

Däremot kan allmännyttan vid nybyggen bilda bostadsrätter. Det har hittills skett i mindre skala i Egnahemsbolaget. Men det är framför allt hyresrätter Göteborg behöver, betonar kommunledningen.

Oppositionen beklagar beslutet. Folkpartisten Helene Odenjung är vice ordförande i Framtidenkoncernen:

– Ska vi utveckla Göteborg och verkligen få en blandad stad, då måste vi också ha det i framtiden att man faktiskt kan ombilda hyresrätter till bostadsrätter om de boende själva vill det.

Räcker det inte att man vid nybyggnad skapar bostadsrätter?

– Nej, då blir de bostadsrätterna oerhört dyra och det skapar i sig en stor segregation, säger Helene Odenjung (FP).

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

FAKTA:

2010 byggde kommunala bolag i Framtidenkoncernen 688 nya hyreslägenheter och 216 bostäder med eget ägande (varav några bostadsrätter). Planen är att årligen producera minst 600 inflyttningsklara hyresrätter och närmare 150 småhus och bostadsrätter.

Antal hyresrätter ombildade till bostadsrätter i Framtidenkoncernen 2001-2010

2001 66 Bostadsbolaget

2002 -

2003 -

2004 69 Poseidon

2005 -

2006 149 Poseidon, Bostadsbolaget

2007 181 Bostadsbolaget

2008 276 Bostadsbolaget, Familjebostäder

2009 -

2010 -

Totalt 741

Källa: Framtidenkoncernens egen statistik>

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista