Isarna börjar ge vika

Fyra personer gick genom havsisen vid Orust på söndagen. Risken för isolyckor ökar nu markant med förrädiska vårisar som snabbt luckras upp av solen.

De fyra skridskoåkarna, som gick genom isen vid Mollösund utanför Orust, ingick i ett större sällskap på tio personer och lyckades komma upp innan räddningstjänsten var på plats.

Så här långt in i mars börjar isarna ge vika i stora delar av södra Sverige. Norra Götalands och Stockholms innerskärgårdar täcks delvis av is men vårsolens allt starkare strålar fräter hårt på istäcket. Större fjärdar är också isfria och i norra Östersjön är resterna av vinterns drivis delvis borta.

– Nu är det läge att vara på sin vakt. Det behövs ingen vårvärme i luften - solen gör jobbet och isen blir snabbt porös och blöt, säger oceanografen Lisa Lind vid SMHI.

I snitt omkommer 15 personer varje år i isolyckor. Tidigt vid isläggningen och sent på säsongen är isarna ofta svårbedömda och kräver större försiktighet och mer kunskap.

– Just nu när det ligger snö på isen är den extra svårbedömd. Isen kan se ut som vanligt samtidigt som vattnet fräter isen underifrån, speciellt i smala sund och på andra ställen där vattnet rör sig mycket, säger Björn Elman på Stockholms skridskoseglarklubb.

Han framhåller att erfarna och kunniga skridskoåkare väljer de tidigare morgontimmarna för en tur, då solen inte hunnit tära så mycket på isarna.

I vinter har Sverige haft den största utbredningen av havsisar på över 20 år. Längst norrut, främst i de östra delarna av norra Bottenhavet och i Bottenviken, är det fortfarande tjocka isfält och svårt för fartyg att ta sig fram.

– Just där kan isen ligga kvar en bit in i juni, säger Lisa Lind vid SMHI.

Rebecka Fogelmarck/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista