Färre brottsmisstankar mot unga

Antalet brottsmisstankar mot ungdomar i Göteborg minskar, men allt fler av brotten har med narkotika att göra. Det visar den årliga rapporten från Ung och trygg i Göteborg.

Förra året riktades drygt 3 700 brottsmisstankar mot ungdomar under 18 år. Det är en minskning med tio procent från året innan. Enligt polisen är det fortfarande ungefär lika många som är misstänkta, men var och en av dem har inte lika många misstankar på sig som förr.

Av brottsmisstankarna gällde nästan 12 procent (433 stycken) narkotikabrott. Det är en fördubbling jämfört med året innan (215). Antalet narkotikabrott är direkt kopplade till aktiva polisinsatser och enligt polisen beror ökningen på att det nu är enklare för polisen att genomföra urinprov.

Av de fall av skadegörelse, snatteri, stöld och våldsbrott som gällde ungdomar var 970 stycken, 26 procent av ärendena, misstankar mot barn under 15 år.

Förra året misstänktes 117 ungdomar under 18 år för fem brott eller fler. Av dem var elva flickor. Den ungdom som kom upp i flest misstänkta brott var en flicka med 28 brottsmisstankar mot sig förra året. År 2009 hade polisen registrerat 135 ungdomar med brottsfrekvensen fem brott eller fler

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista