göteborg 400 år

Alla får planera kalaset

1:28 min

Om tio år fyller Göteborg 400 år. Och nu påbörjas planeringen för att det ska bli ett firande som kommer att sätta spår i historien.

– Här har vi faktiskt chansen att göra något som gör ett avtryck för framtiden, precis som de gjorde när det var 300-årsjubileum. Det som gjordes då lever vi på än idag; Liseberg, Konstmuseet, Torslanda flygfält till exempel. Nu kan vi göra ännu mer. Det kanske inte blir en byggnad, det kanske blir nåt helt annat, ett socialt avtryck till exempel, säger Therese Brusberg, som är projektledare på Göteborg och company.

Hur ser ert uppdrag ut?
– Vi ska ta fram en jubileumsplan som ska lämnas in till kommunstyrelsen i maj nästa år. Vad vi har tagit oss an är att se vilken metod vi ska använda. Och det allra bästa är om alla får vara med.

Så ni bjuder in alla göteborgare nu att tycka till?
– Ja, och egentligen också alla andra. Det spelar ingen roll om man är svensk eller bor utomlands. Alla kan faktiskt bidra med goda idéer om hur man utvecklar en stad.

– Då går man in på vår dialogportal www.goteborg2021.com. Där har man alla möjligheter att vara med och lägga in sin idé och tycka till om andras idéer. Där kan man följa arbetet hela det här året. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista