Byggfack polisanmält för hets mot folkgrupp

Byggnads 12:an i Göteborg polisanmäldes igår för diskriminering och hets mot folkgrupp av ett svenskt företag i VVS-branchen, Iso Team. Detta efter ett brev där facket underkänner företaget som underleverantör till en byggnadsfirma. Iso Team använder sig av utländska underleverantörer.

Polisanmälan är bara det senaste draget i en längre konflikt som i grunden handlar om framtidens regler på arbetsmarknaden.

Byggnads 12:an själva anser att anmälan helt saknar grund.
- Vi vill inte att man utnyttjar svensk eller utländsk arbetskraft, utan det ska ske på de grunder som gäller här i Sverige, säger Ingemar Rönn, Bygg 12:ans ombudsman för utrikes frågor. Det kanske är lika bra att vi blir anmälda så att den här frågan blir belyst.

- Byggnads känner ett hot från den nya arbetskraften från östeuropa som är beredda att jobba under andra förutsättningar, säger Iso Teams juridiska ombud Alexander Broch till Västekot

Iso Team har inga egna anställda hantverkare utan lägger ut sina jobb på underleverantörer, dvs hantverkare från Polen som har svensk F-skattesedel, alltså eget företag. De i sin tur åtnjuter inte de avtalsenliga rättigheter och lönenivåer som facket förhandlat fram, men inom EU ska det råda fri rörelse av bland annat tjänster. Då kan svenska hantverkare bli utkonkurrerade av våra billigare grannar och fackets ställning undermineras totalt. Detta är alltså en konflikt som kan få stora konsekvenser på arbetsmarknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista