Stugbluffaren anhållen i sin frånvaro

På turistinformationen i Fjällbacka får man fortfarande samtal från norska familjer som har lurats att hyra stugor som inte existerar. Totalt är det ett 40-tal familjer som blivit lurade på pengarna de betalat in för en sommar på västkusten.

Fallet med de lurade semesterfirarna har blivit mycket uppmärksammat i Norge, och på turistinformationen i Fjällbacka har man de senaste dagarna fått många samtal från norrmän som betalat in mellan 5- och 8000 för att få hyra hus som inte finns. Det var via annonser i norska tidningar och information på en hemsida som företaget semesterparadiset lockade med hus på svenska västkusten.

Igår anhölls i sin frånvaro den 56-årige mannen som misstänks ligga bakom bluffen. Polisen misstänker att mannen, som är skriven på Hisingen, har åkt utomlands, och han är efterlyst i Sverige.

Hittills har polisen fått in 13 anmälningar från lurade familjer, och de väntar sig att det ska bli fler. Men polisen på Hisingen tror att en del av familjerna kommer acceptera att de förlorat några tusenlappar istället för att anmäla. Det kommer också att bli svårt för de drabbade familjerna att få någon kompensation.

Genom att titta på kontoutdrag från banken har polisen kommit fram till att drygt 40 norska familjer betalat in hyra i förskott för att få hyra hus på olika orter längst västkusten. Totalt handlar det om upp till 300 000 kronor, och Leif Bryntesson hos polisen på Hisingen kallar mannen mycket förslagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".