Livstids fängelse för mattmordet

Det blev livstids fängelse för de två män som åtalats för mordet på en 47-årig man tidigare i år. Männen dömdes på flera åtalspunkter, bland annat för mord och brott mot griftefriden.

Det var i februari i år som polisen fick ett tips om att det låg en död man i bagageluckan på en bil i ett bostadsområde på Hisingen. Den 46-årige mannen var inrullad i en matta, och hade blivit skjuten med fem skott.

Två män åtalades för brottet, och de har idag dömts till livstids fängelse för bland annat mord och brott mot griftefriden. Båda männen, 27 och 38 år gamla, förnekar brottet.

En tredje person, en 24-årig kvinna, åtalades för anstiftan till mordet på den 46-årige mannen. Kvinnan var bekant med de båda morddömda, och var också sambo med den mördade mannen. Åtalet för anstiftan till mord ogillades av tingsrätten, men hon dömdes till sex månaders fängelse för andra åtalspunkter, bland annat stöld och narkotikabrott.

De två morddömda männen har ett kriminellt förflutet. 38-åringen dömdes 1986 för mord på en homosexuell man i Göteborg och dömdes då till sluten psykiatrisk vård. Den andre avtjänade vid tiden för mordet ett fängelsestraff, men rymde i samband med en begravning, och begick alltså mordet medan han var på fri fot.

Fyra män med anknytning till de båda morddömda, dömdes till kortare fängelsestraff för bland annat stöld och narkotikabrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".