Ny metod för tidig diagnos av Alzheimer

"För att utveckla nya läkemedel är vår metod en mycket viktigt upptäckt"
1:30 min

En säkrare metod för att i ett tidigt skede kunna diagnostisera Alzheimers sjukdom har nu tagits fram av forskare vid Sahlgrenska Akademin.

Studien publiceras idag i tidskriften Journal of Alzheimer Disease. Den visar att man genom att analysera specifika markörer i ryggvätskan med mycket stor säkerhet antingen kan utesluta eller fastställa att patienten kommer att utveckla sjukdomen

Docent Johan Svensson har lett forskarteamet som utvecklat metoden och han säger att målgruppen är stor.

-- Vi tycker att man i första hand ska titta på är personer som utvecklat en minnesstörning. Sedan kan man även titta på personer med mer utvecklade symptom, men det är främst de tidiga tecknen på Alzheimer som man har chans och fånga med denna metod.

Det är både yngre och äldre personer med minnesstörningar som med hjälp av den nya metoden kommer att kunna få en säker diagnos på en kommande Alzheimer.

Men vad hjälper diagnosen om det saknas en botande behandling?

– Det man kan göra idag är att förbättra situationen i hemmet, så att patienter klarar sig bättre i hemma. Dessutom finns det mediciner som lindrar eller bromsar symptomen, säger Johan Svensson.

Idag kan man alltså bara bromsa symptomen. Men den nya metoden för att upptäcka tidig Alzheimer med hjälp av biomarkörer i ryggvätskan, kan på sikt också bidra till att få fram effektiva botemedel mot själva sjukdomen enligt Johan Svensson.

– Det är väldigt viktigt för utvecklande av nya mediciner att ha sådana bra markörer. De som jobbar med det kommer att kunna testa nya läkemedel på ett bra sätt på patienter man vet med säkerhet kommer att få Alzheimer om man inte gör något, säger Johan Svensson.

– För att utveckla nya läkemedel är vår metod en mycket viktigt upptäckt, säger Johan Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".