I år innehåller hbtq-festivalens program mer än 400 aktiviteter. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Årets hbtq-festival större än någonsin

Tasso Stafilidis: Vvisar att alla inte är stöpta i samma form
1:31 min

Närmare 100 000 besökare tror arrangörerna av årets hbtqfestival i Göteborg att programmet kommer att locka.

Idag presenterades vad som ska hända på konst- och kulturfestivalen som ska skildra homo-, bi-, trans- och queerpersoners livssituation.

Tasso Stafilidis är hbtq-festivalens verksamhetschef, och han tror att festivalen fyller en viktig funktion. 

– Den visar att alla inte är stöpta i samma form. Vi är olika och har olika behov. Jag tror också att festivalen visar den mångfald av kulturutryck som finns i det svenska konst- och kulturlivet i Sverige, säger han.  

I år innehåller hbtq-festivalens program mer än 400 aktiviteter, och arrangörerna räknar med uppemot 100 000 besökare, nästan dubbelt så många som förra året.

Föreningen Ladyfest Göteborg, som arbetar för ett mer jämställt kulturliv, kommer bland annat att arrangera en dj-kurs för tjejer och en klubbkväll under festivalen. Malin Nordström från Ladyfest tycker det är viktigt att vara med på festivalen.  

– Det går inte att bortse från att genusfrågor och hbtq-frågor är tätt sammanvävda. Så därför tycker vi att det är viktigt att vara med på festivalen. Dessutom är en stor del av vår publik icke-strejta, säger hon.  

En annan av föreningarna som deltar är FPES, en förening för transpersoner. Angelica Löwdin kommer stå i föreningens informationstält under festivalen, och säger att det inte är något konstigt med att vara en transperson.  

– Det hör till den mänskliga variationen, ungefär som vänsterhänthet. Ju mer folk vet det, desto mindre dramatiskt blir det, och desto mer får vi vara oss själva när vi är ute. Vi gör ju inte det här bara för att väcka uppseende, säger Angelica Löwdin.  

Själva festivalen äger rum den 1-5 juni i sommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".