Håkan Juholt kampanjar i Västsverige

Juholt: ”Jag är som en cirkushäst”
1:22 min

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt ser inga behov av att höja skatten i Västra Götaland. Det sade han idag när han besökte Göteborg och Västsverige inför omvalet till Västra Götalandsregionen.

– Jag är här för att höja temperaturen i valrörelsen, men också för att uppmärksamma medborgarna på att det är val den 15 maj. Använd din rösträtt och rösta i detta viktiga sjukvårdsval, säger Håkan Juholt.

Och varför ska man rösta på Socialdemokraterna?

– Socialdemokraterna har på nationellt plan varit väldigt tydliga med att mer resurser behövs till sjukvården. Vi behöver göra investeringar; i kunskap, fortbildning, men också personal. Vi behöver satsa mer pengar på sjukvården. Här, lokalt och regionalt, driver man ju frågan om att sälj inte ut sjukhusen, se till att personalen har rätt till heltid, se till att man inte ska behöva vänta längre än en timme på akuten.

Hur ser du på att höja skatten i Västra Götaland?

– Jag tror inte att det behövs. Det finns ju ett reformutrymme nu så det där är ett beslut som man ytterst får ta lokalt, men jag tror inte att behövs.

Det här är första gången du är partiledare i en kampanj, hur skulle du bedöma dig själv som kampanjledare?

– Jag är som en cirkushäst. När musiken drar igång springer jag ut i manegen, och då skvätter sanden och sågspånet runt omkring mig. Och sedan springer jag tills publiken gått hem – jag är i princip fullkomligt outtröttlig.

Så på vilket sätt ska du kampanja, som kanske skiljer dig från dina företrädare?

– Det vet jag inte. Alla partiledare som kampanjar för ett stort parti jobbar mycket. Tyvärr kan jag inte sätta av mer än en eller två dagar, men jag kommer hit för att påtala för alla att det är ett viktigt val. Bry dig om valet, rösta i valet.

Pontus Mattsson
pontus.matsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".