Minst två läkare ska samråda om livsuppehållande behandling. Foto: Fredrik Sandberg /Scanpix.

Nya regler om vård vid livets slut

"Kommer att öka tryggheten för sjukvårdspersonalen"
1:25 min

Socialstyrelsen föreslår nya regler om vård vid livets slut. Enligt förslagen ska bland annat minst två legitimerade läkare samråda om den livsuppehållande behandlingen.

Det här är första gången som Socialstyrelsen kommer med bindande regler om vad som gäller när beslut om att påbörja eller avbryta en livsuppehållande behandling skall fattas.
– Det var väldigt efterlängtat och glädjande. Det ger oss en struktur i arbetet med svårt sjuka patienter. Och jag tror att det kommer att öka tryggheten för den sjukvårdspersonal som kanske har upplevt att man inte riktigt vet hur man ska hantera olika situationer, säger Sten Larnholt, läkare på SU:s enhet för avancerad sjukvård i hemmet.

Larnholt tror att förskrifterna kommer att välkomnas av dem som arbetar med patienter i livets slutskede. För osäkerheten kring hur man bör hantera de svåra frågorna har varit stor. Som Västekot tidigare berättat hade två olika läkare helt olika inställning till vad som borde ha gjorts när en 97-årig man ville få hjälp med att dö. Patientens doktor hade erbjudit sig att ta bort medicinerna och sätta in morfin för att tillmötesgå mannens önskan. En annan doktor ansåg att man borde gått långsammare fram.

Och Socialstyrelsens föreskrifter är mycket klargörande när man slår fast att den sortens avgörande beslut kan inte tas av läkaren på egen hand.
– Man betonar att det inte är bara en läkare som fattar ett beslut, utan innan man är i slutet av bedömningen så ska man stämma av med en annan legitimerad sjukvårdspersonal, säger Sten Larnholt.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".