AstraZeneca hotar flytta forskning utomlands

Läkemedelsbolaget AstraZeneca hotar att dra ner sin verksamhet i Sverige och flytta forskning utomlands om inte landstingen blir mer positiva till företagets nya mediciner. Det säger AstraZenecas utvecklingschef Martin Nicklasson till Ekot. En eventuell neddragning gäller isåfall företagets kliniska forskningssamarbete med landstingen.

-Varför ska vi lägga elva miljarder kronor om året på forskning i Sverige när Sverige som land inte uppskattar vad de här 5 000 forskarna gör? Sverige har en långsiktig plats i vår forskning, men nya investeringar kommer förmodligen att ske utanför Sverige, säger Astra Zenecas utvecklingschef Martin Nicklasson till Ekot.

Anledningen till omsvängningen är att landstingen börjat rekommendera sina läkare att skriva ut billigare läkemedel i stället för de senaste produkterna i syfte att spara pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".